НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРСКИ СПОРТНИ КОНЕ

Сестра на нашият жребец Clarisall (Clarimo-Casall Ask) по бащина линия се продаде за 1.8 милиона евро!     Наш кон бе оценен по-добре от наследници на Cornet Obolensky, Casall Ask и Chacco Blue!     400 000 eвро за Чинчеро - резервния шампион на породата Холщайнер!     Родриго Песоа язди жребец от Clarimo!     Поколението на Clarisall (Clarimo Ask x Casall Ask)     Брат на нашият Clarisall бе продаден за 170 000 Евро!     Мишел Робер се състезава с наш кон!     ШАМПИОНИТЕ НА 2015     ИДВАТ НОВИ ШАМПИОНИ     Поколението на 2014     Тестове 2013     Есенен аукцион на Зангершайде     Успешното потомство на Валентино навлиза в спорта и жъне успехи     ТОП 1% в ГЕРМАНИЯ     Март ни донесе много късмет и нови надежди     Февруари ни донесе и радост и мъка     ESI Търг: Конче от Clarimo за 30,000 евро, 44,000 евро в най-добрите породи коне     Taloubet Z печели финала Rolex Топ 10     Млад жребец с баща Валентино и майка от Акорадо спечели 270000 EURO     Потомък на Валентино     Третият етап     Нова посока     Изкуствено заплождане     Обучение на коне     Коне под наем     

Нова посока

НОВАТА ПОСОКА    Дали това е най-вярната посока ще покаже времето,но следвайки световното коневъдство и у нас  започнахме да създаване родни породи. По цял свят хората селекционират коне и се опитват да селекционират идеалния спортен  кон!Само където ги наричат с различни имена. Те обикновено са на провинцията или региона в който се отглеждат - това важи с пълна сила за Германия. Малко по назад от всички по отношение на старта, но и доста по напред в избора си на добри жребци поехме пътя по създаването на БЪЛГАРСКИЯ СПОРТЕН КОН и на ИЗТОЧНОБЪЛГАРСКИЯ КОН.

 

След тракенерите и хановерите световноизвестни и модерни в последните 30-40години, напоследък най-модерните породи станаха олденбург,вестфалец и холщайнер. Сега се цели създаването на универсалния кон еднакво силен,красив и мултифункционален.На тази основа се разви сериозно коневъдството и в съседните на Германия страни - Дания,Белгия,Холандия и така се появиха KWPN и Zangersheide,както и други по малко известни породи. Най-интересното е, че Zangersheide избра изграждането на идеалния шоу джъмпер кон да извърви едно околосветско пътешествие. Никоя породна асоцияция не допуска до своите аукциони коне произведени в чужбина, ако не са с майка и баща от тяхната порода,били те хановери,вестфалци,олденбурзи или пък холщайнери.Единствената отворена система за кобили извън картотекираните в породата остава Zangersheide.Концептуално в развитието на идеалния скачач ще учавствуват кобили от цял свят ,която най вероятно ще забави резултата ,но може би той ще е наистина много добър!!!Това дава възможност всеки които има добре подбрана кобила да я заплоди с техен жребец и след като кончето навърши 2,5 години да стигне до аукцион.Там добрите коне наистина се заплащат добре! Отделно самата организация подпомага коневъдите си с допълнителни премии за по нататъшните резултати на отгледаните от тях коне т.е. тя мисли за тях и постоянно ги подкрепя!Това засега е единствената сигурна алтернатива за продажба на расов кон за коневъдите в страната.Тук дори най-добрият кон се продава или на загуба или на цена около неговата себестойност което обезкуражава всички коневъди или ги кара просто да абдикират от това си занимание.ЕДНА ДОБРА идея е всеки клуб в страната ,който има добри кобили да опита своя шанс.Не че в Кабиюк няма коне,но друго е чувството сам да си си го отгледал.Пък и така ще има още по голяма конкуренция!Дори да не се приеме кончето  за аукцион-кастинга е много сериозна бариера,то ще служи на самия клуб за спорт и то би могло да стане един великолепен спортист!Кризата ни кара да харчим все по разумно и ако участваме с 1-2,2-3 или 3-4коня на турнир да ги намалим за сметка на коневъдството в клубовете си! Може и най-вероятно ще  е за по добро!Все пак един кон се изхранва с 5-10лв на ден?!А при една реализация на конче си връзваш бюджета на клуба за година напред,че и повече!!!В един аукцион средната цена варира между 10 и 30хиляди евро!Дори с риск да звучи като реклама тези клубове, които нямат добри кобили могат да се свържат със  СИЛВЕНА СПОРТ!Тук кобилите са изключително внимателно подбирани и до една служат за постигане на високи резултати в коневъдната дейност!Клуба има за цел в страната да се създаде фен клуб на Zangersheide ,което да подпомогне развитието на отношенията между нашите породни асоциации както и възхода на родния спорт и на клубно и на по високо ниво!

На проведеният на 17.11.07 в гр.Шумен втори тест за Източнобългарски жребци и  кобили  нашият клуб бе на върха .Спечелихме първо и четвърто място с жребците Амур и Дарко.Миналата година завоювахме второ и шесто място с конете Васал и Тавер.Постигнатите резултати ни вдъхват надежди за още по успешни класации на младите  коне на клуба.

От началото на 2008г клубът започва да запложда  кобилите си  на жребци от световният елит. Някои от тях са добре известни на познавачите на породата Холщайнер- Калидо1 , Казини2,Куидамс Рубин и др .Ще бъдат направени кръстоски и с други по-млади жребци, които тепърва се очаква да навлязат във върховете на световните класации.Надяваме се на още по-добри приплоди за в бъдеще.

Основните две дисциплини, за които се подготвят конете в клуба са Всестранна езда и Конкур-ипик.Конете за Всeстранна езда от България са по конкурентни от европейските поради по-ниската си цена. Tова важи обаче само за конете от началният и средният клас.За по-високият клас в страната има състезатели,но няма коне.Това се дължи на факта,че Всестранната езда е по-трудна дисциплина и конете получават от-голям процент травми - предпоставка собствениците да бягат от риска и да продават животните си още при първият удобен момент.Другата причина е факта,че изграждането на един кон за високият клас е дълъг,рискован и често пъти неуспешен процес.Независимо от това нашият клуб има амбициите след година две да има подготвени коне за всички класове.

На 24.11.2008 ни се роди първото конче от изкуствено заплождане.Кръстихме я Венера Милоска. Съществува поверие, че името на коня често определя съдбата му. Дано да е така и кобилката да стане красива и хармонична както Венера ,нищо че не е родена на гръцкият остров Милос. Бащата на кончето - Валентино е млад и перспективен жребец от породата Хановер

На 21.09.2009 ни се роди третото конче от изкуствено заплождане. Малката красавица е дъщеря на феноменалния Куидамс Рубин и нашата Галеща. За огромно наше съжаление тя остана сираче още на 20 дни .Нейната майка бе една от най-добрите ни кобили. 

0т началото на 2010г СЕК Силвена спорт дава възможност да си отгледате Ваш расов кон срещу грижа за изхранването на две кончета едното от които за клуба, а именно: Ако имате нормални условия за отглеждане на коне кандидатствайте за одобрение ( с Ваш родител ако сте под 18г ) в програма МЛАД КОНЕВЪД. Кандидатите да бъдат от 13 до 23г През последните няколко години кобилите на клуба се заплождат със жребци от елита на Европа и света. Те са от водещите  породи олденбург,холщайнер и хановер.Представител на клуба ще Ви посети и ако Ви одобри ще получите заплодена  кобила, която след като роди при Вас отново ще бъде заплодена. След раждането и отглеждането на второто конче  до 6м. възраст първото става  ваша собственост и връщате кобилата с малкото конче. Грижите за кобилата и нейното изхранване са единственото нещо, което трябва да осигурите. Желателно е кандидатите да са от региона на гр. Русе или от североизточна България.

 

 

Консултации и въпроси всеки ден от 9 до 20ч. на 0897891630 и 0888309584.